Informatie en tips over pvc ramen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


kozijnen isolerenHet merendeel van de mensen die er voor kiezen om kunststof kozijnen te kopen doen dit omdat ze op zoek zijn naar kozijnen waar ze niet veel omkijken naar hebben. Van kunststof kozijnen weten we namelijk dat ze onderhoudsarm zijn. Dit zorgt er in de praktijk voor dat ze met een beperkt onderhoud reeds voldoende hebben, maar toch dient deze minstens één keer per jaar te worden uitgevoerd. Alleen door één keer in het jaar onderhoud uit te voeren kan je er namelijk zeker van zijn dat je kunststof kozijnen hun optimale uitstraling blijven behouden. Bovendien zorgt het voor een uitstekende levensduur waardoor je minder snel terug nieuwe kozijnen zal moeten kopen. Heb je er voor gekozen om te investeren in kunststof kozijnen, maar wil je graag weten hoe je deze nu precies het beste kan onderhouden? Wij vertellen je er graag alles over op deze pagina!

*Tip:

→ Direct weten wat onderhoud voor jou gaat kosten? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale installatiebedrijven.

Zelf kunststof kozijnen onderhouden?

In eerste instantie kan je er voor kiezen om je kunststof kozijnen zelf te onderhouden. Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het altijd een aanrader om dit minstens één keer in het jaar te doen. Frequenter mag wanneer je vast moet stellen dat de oorspronkelijke kleur van de kozijnen verscholen zit onder een laagje stof of ander vuil. Een degelijk en tijdig onderhoud uitvoeren van je kozijnen is evenwel niet alleen belangrijk voor de uitstraling van je kozijnen, daarnaast zal het er ook voor zorgen dat ze over een uitstekende levensduur beschikken van minstens 50 jaar. Wanneer je zelf je kunststof kozijnen wil onderhouden is het belangrijk om rekening te houden met deze tips:

 • Gebruik een gewoon schoonmaaksopje waar je ook de ramen mee schoon kan maken. Maak geen gebruik van agressieve reinigingsproducten, want deze kunnen je kozijnen aantasten. Het herstellen van je kozijnen kan een behoorlijke som geld kosten, dus je bent bij deze alvast gewaarschuwd!
 • Maak bij het reinigen van je kunststof kozijnen nooit gebruik van een schuurspons. Een gewone, zachte doek is voldoende om het vuil mee te verwijderen.
 • Is er sprake van hardnekkig vuil dat zich heeft gemanifesteerd op je kunststof kozijnen en kan je deze bijgevolg niet meteen standaard sopje verwijderen? Kies dan steeds voor een speciaal reinigingsmiddel voor kunststof en gebruik geen andere middeltjes.
 • Zijn je kunststof kozijnen bijvoorbeeld door verbouwingen aanzienlijk vervuild geworden en wil je daar graag iets aan doen? In dat geval kan de drang al snel de kop opsteken om gebruik te maken van spiritus. Doe dit echter niet. Spiritus kan er namelijk voor zorgen dat je kunststof ramen zwarter worden van kleur. Warm water met zeep doet veelal reeds wonderen.

Heb je met bovenstaande tips rekening gehouden, maar slaag je er toch maar niet in om je kunststof kozijnen terug echt schoon te krijgen? Ga dan zeker niet met agressievere middelen werken, maar vraag een vakman om advies. Zoals eerder reeds aangegeven kan het gebruik van agressieve producten er voor zorgen dat je te maken krijgt met schade aan je kozijnen en dat is als vanzelfsprekend helemaal niet de bedoeling.

Welke schoonmaakmiddel gebruiken?

In principe is het onderhouden van kunststof kozijnen zeer eenvoudig mogelijk met behulp van een eenvoudig sopje. Het is geen enkel probleem om gebruik te maken van hetzelfde sopje voor de glazen waardoor je niet telkens een nieuwe emmer dient te halen. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er geen gebruik gemaakt mag worden van een schuurmiddel, zelfs niet wanneer er zich hardnekkig vuil op de kozijnen heeft gemanifesteerd. Niet alleen het gebruik van schuurmiddel, maar ook van een schuurspons en een agressief reinigingsmiddel is uit den boze en in de praktijk ook absoluut niet nodig. Door gebruik te maken van een goed warm sopje en een degelijk schoonmaakmiddel is het doorgaans geen enkel probleem om al het vuil probleemloos van het kozijn te verwijderen.

Enkele onderhoudstips voor kunststof kozijnen

Tot slot geven we je graag nog enkele interessante onderhoudstips mee die kunnen helpen bij het in een zo optimaal mogelijke staat houden van je kunststof kozijnen:

 1. Er wordt wel eens gezegd dat wasbenzine ideaal kan zijn voor het verwijderen van vet, verf, roet en siliconen op je kunststof kozijnen. In werkelijkheid is dit echter veel te agressief waardoor er verkleuringen kunnen ontstaan.
 2. Zaken zoals gips, kalk, mortel en spax kunnen zeer eenvoudig worden verwijderd door gebruik te maken van (warm!) water en zeep.
 3. Wanneer er sporen op het kunststof kozijn zijn terug te vinden van potlood, stift of balpeninkt is het aan te raden om deze te proberen verwijderen met behulp van een gewoon huisreinigingsmiddel.
 4. Let op met het gebruik van spiritus! Dit middel kan er voor zorgen dat het raam over een wat donkerdere tint gaat beschikken.

Onderhoud kunststof kozijnen uitbesteden

Bovenstaande geeft reeds aan dat het schoonmaken van kunststof kozijnen eigenlijk niet zoveel werk met zich meebrengt. Het feit dat het slechts één keer per jaar dient te gebeuren is in vergelijking met bijvoorbeeld houten kozijnen natuurlijk bijzonder interessant. Veel mensen willen echter niet het risico lopen om een verkeerd product te gebruiken of vinden echt geen tijd om dit onderhoud zelf te doen. Dat is geen probleem. Het spreekt voor zich dat je voor het onderhouden van je kunststof kozijnen eveneens een beroep kan doen op een gespecialiseerd bedrijf. Wanneer je dit wenst te doen dien je wel rekening te houden met een zekere kostprijs. We zetten deze kosten even voor jou op een rijtje:

Type woning Gemiddelde kostprijs
Rijtjeshuis Tussen 17 & 24 euro
Twee-onder-een-kapwoning Tussen 24 & 35 euro
Vrijstaande woning Vanaf 40 euro

Zoals je ziet is de kostprijs die voor het onderhouden van je kunststof kozijnen in rekening wordt gebracht sterk afhankelijk van het type woning waarover je beschikt. Waarom? Zeer eenvoudig. Hoe groter het huis, des te meer kunststof kozijnen er uiteraard in terug te vinden zijn waardoor het aantal arbeidsuren aanzienlijk hoger uitvalt en dus ook het prijskaartje.

Besparen op uitbesteden onderhoud kunststof kozijnen

Op zich valt het met de onderhoudskosten voor kunststof kozijnen dus best wel mee, maar toch zullen er ook mensen zijn die de prijs iets te hoog vinden. Daar kunnen we wel iets aan doen. Wij hebben namelijk enkele interessante bespaartips verzameld die er stuk voor stuk voor kunnen zorgen dat de onderhoudskosten met betrekking tot je kunststof kozijnen gedrukt worden. We zetten ze nog even voor jou op een rijtje:

 • Sluit een abonnement af. Verschillende bedrijven die je kunststof kozijnen kunnen onderhouden bieden hun klanten de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten. Een dergelijk abonnement is interessant omdat ze de kostprijs per jaar drukt. Anderzijds zorgt een abonnement er wel voor dat je voor een aantal jaren vast hangt aan hetzelfde bedrijf en je er dus in een latere fase niet voor kan gaan kiezen om het onderhoud zelf te doen. Dit kan uiteraard tussendoor wel, maar je zal altijd de onderhoudskosten moeten betalen die in rekening worden gebracht door het onderhoudsbedrijf.
 • Kies voor een regelmatig onderhoud. Het is bijzonder belangrijk om er voor te zorgen dat je kunststof kozijnen niet te vuil worden. Dit is belangrijk omwille van verschillende redenen. Echt door en door vuile kunststof kozijnen laten schoonmaken kost namelijk heel wat meer tijd en dus ook geld. Bovendien kan vuil het materiaal van je kunststof kozijnen aantasten waardoor de levensduur wordt beperkt. Minimaal één keer in het jaar je kozijnen laten onderhouden is in ieder geval beslist aan te raden.
 • Kies voor een bedrijf uit de buurt. Het komt niet zelden voor dat een bedrijf die je kunststof kozijnen komt schoonmaken voorrijkosten in rekening brengt. Deze kosten kunnen evenwel zeer eenvoudig beperkt en zelfs voorkomen worden door te kiezen voor een bedrijf uit de buurt.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Zelf doen of uitbesteden?

February 21, 2017

Het vervangen van je kozijnen voor kunststof kozijnen is in vele opzichten

Duurzame kozijnen

December 8, 2016

Tegenwoordig is het een veelgehoorde kreet: duurzaam bouwen – maar wat betekent

Kunststof kozijnen tegenwoordig veruit het populairst

November 24, 2016

Door de jaren heen zijn er op de markt tal van verschillende