Informatie en tips over pvc ramen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


kozijnen Of je nu een bestaande woning aan het verbouwen bent of je er voor hebt gekozen om een nieuwe woning te bouwen, in beide gevallen zal je uiteraard bepaalde kozijnen willen aankopen. We onderscheiden vandaag de dag tal van verschillende soorten kozijnen die stuk voor stuk over hun eigen unieke voor- en nadelen beschikken. Ben je er nog niet helemaal over uit welke kozijnen het beste tot hun recht zullen komen in jouw woning en wil je bovendien graag een goed beeld hebben van de gemiddelde kostprijs van deze kozijnen? Lees dan snel verder, want wij hebben al deze informatie voor jou verzameld en op een rijtje gezet.

→ Direct weten wat de soorten kozijnen voor jou gaan kosten? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Welke verschillende soorten kozijnen bestaan er?

We onderscheiden op de markt vandaag de dag vier verschillende soorten kozijnen. Kozijnen van hout en kunststof zijn evenwel het populairst meteen gevolgd door aluminium kozijnen. De vierde en laatste mogelijkheid zijn stalen kozijnen. Deze komen evenwel een stuk minder vaak voor. Welke van deze verschillende soorten kozijnen het best tot hun recht zouden komen in jouw woning wordt meteen duidelijk na het lezen van onderstaande opsomming.

  • Kunststof kozijnen. Het gebruik van kunststof kozijnen is door de jaren heen bijzonder populair geworden. Dat is niet zo vreemd. Kunststof kozijnen zijn bijvoorbeeld tegenwoordig verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren waardoor ze probleemloos kunnen aansluiten op ieders interieur en kunnen voldoen aan ieders verwachting. Dat is uiteraard niet het enige voordeel. Kunststof kozijnen staan er bovendien immers ook om bekend onderhoudsarm te zijn en daar komt bij dat ze over een niet onaanzienlijke levensduur beschikken van 50 jaar. Er zijn helaas lang niet alleen maar voordelen verbonden aan het gebruik van kunststof kozijnen. Zo is de isolerende werking van kunststof niet optimaal en daar komt bij dat eenmaal een kleur gekozen deze niet zo eenvoudig meer te veranderen is. Kan je hier mee leven en ben je op zoek naar mooie, veelzijdige kozijnen voor in je woning? In dat geval is kiezen voor kunststof kozijnen zeker en vast een aanrader!
  • Houten kozijnen. Veel mensen houden er van wanneer hun woning over een natuurlijke uitstraling beschikt. Er is geen enkel ander materiaal op de markt die zo natuurlijk en warm oogt als hout. Houten kozijnen zijn dan ook sinds jaar en dag bijzonder populair, ook al zijn ze iets duurder in vergelijking met kunststof kozijnen. Er voor kiezen om gebruik te maken van houten kozijnen in je woning zorgt er bovendien ook voor dat er iets meer onderhoud is vereist. Daar tegenover staan nog enkele extra interessante voordelen. Wat bijvoorbeeld te denken van het feit dat houten kozijnen zeer eenvoudig in die kleur gestopt kunnen worden die jij wenst? Bovendien beschikken ze ook over een uitstekende isolatiewaarde die er in combinatie met hoogrendementsglas voor zorgt dat je altijd bent beschermd tegen warmteverlies. Zo blijft de energiefactuur voor jou zo beperkt mogelijk!
  • Aluminium kozijnen. Mensen die eigenaar zijn van een strakke, moderne woning willen er in het merendeel van de gevallen wel eens voor kiezen om gebruik te maken van aluminium kozijnen. Deze kozijnen beschikken dan ook over een zeer eigentijdse uitstraling die perfect tot haar recht komt in een moderne woonst. Bovendien zijn aluminium kozijnen licht, maar toch bijzonder sterk en duurzaam. Daar komt bij dat ze niet kunnen rotten of roesten waardoor je er gedurende een zeer lange periode genot van zal ondervinden. Je moet er wel bij stil blijven staan dat aluminium kozijnen slechts over een zeer beperkte isolatiewaarde beschikken en ze bovendien vrij duur zijn in aankoop. Ten opzichte van kunststof en houten kozijnen is de aluminium versie dan ook altijd het duurst.
  • Stalen kozijnen. De vierde en laatste mogelijkheid die we nog even aan jou willen voorstellen zijn stalen kozijnen. Deze kozijnen worden tegenwoordig in particuliere woningen eerder zelden gebruikt en daar zijn verschillende redenen voor aan te halen. In eerste instantie is lang niet iedereen een fan van de uitstraling van stalen kozijnen, maar bovendien is het ook nog eens zo dat de kostprijs die er aan verbonden is zeer aanzienlijk is. Anderzijds moet het wel gezegd dat stalen kozijnen werkelijk ijzersterk zijn en ze bovendien net als kunststof kozijnen slechts een zeer beperkt onderhoud vereisen.

Hoeveel kosten kozijnen?

kostenNu je een goed beeld hebt van de verschillende soorten kozijnen die er op de markt zijn terug te vinden zal je als vanzelfsprekend ook een zicht willen hebben op de kostprijs die voor de verschillende kozijnen in rekening wordt gebracht. We zetten de verschillende soorten kozijnen inclusief hun kostprijs in ieder geval graag even voor jou op een rijtje:

Type kozijn Gemiddelde kostprijs
Kunststof kozijnen Tussen 600 & 700 euro per vierkant meter
Houten kozijnen Tussen 625 & 725 euro per vierkante meter
Aluminium kozijnen Tussen 750 & 850 euro per vierkante meter
Stalen kozijnen Tussen 1.050 & 1.250 euro per vierkante meter

De in deze tabel aangegeven prijzen hebben niet uitsluitend betrekking tot het kozijn zelf, maar omvatten bovendien ook de montage evenals HR++ glas. Op deze manier heb je dan ook een concreet beeld van de gemiddelde kostprijs waar je rekening mee dient te houden zonder dat er na afloop nog vervelende kosten opduiken.

Het type beglazing in je kozijnen

Een keuze maken uit de verschillende soorten kozijnen op de markt is één ding, maar er is meer. Wat bijvoorbeeld te denken van het glas dat in de kozijnen is terug te vinden? Het is bij iedereen wel bekend hoe belangrijk het vandaag de dag is om over goed isolerend glas te beschikken. De energieprijs gaat elk jaar weer verder omhoog wat er voor zorgt dat veel mensen met wanhoop in de ogen uitkijken naar het einde van het jaar wanneer de afrekening in de bus valt. Door te kiezen voor goed isolerende kozijnen in combinatie met hoogrendementsglas kan je er evenwel voor zorgen dat je twee vliegen in één klap slaat. Niet alleen beschik je op deze manier namelijk over prachtige, nieuwe kozijnen voor in je woning, daarnaast is er ook nog eens glas in te vinden die al het mogelijke warmteverlies in de kiem zal smoren. Ook de isolatiewaarde van het glas is dus zeker en vast iets om rekening mee te houden bij een investering in nieuwe kozijnen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Zelf doen of uitbesteden?

February 21, 2017

Het vervangen van je kozijnen voor kunststof kozijnen is in vele opzichten

Duurzame kozijnen

December 8, 2016

Tegenwoordig is het een veelgehoorde kreet: duurzaam bouwen – maar wat betekent

Kunststof kozijnen tegenwoordig veruit het populairst

November 24, 2016

Door de jaren heen zijn er op de markt tal van verschillende